Architectural rendering for the architectural competition Arvo Pärt Centre

The prestigious architecture firm Alejandro Zaera-Polo Architecture & Maider Llaguno (AZPML) commissioned us four architectural rendering in order to explain their proposal for this architectural competition. Two exterior renderings where the integration of the building with the environment were explained and two interior renderings that show the most attractive areas of the building.
architectural rendering for the architectural competition of the Arvo Pärt Centre

The Arvo Pärt Centre and the Union of Estonian Architects organized an architectural competition for designing a new building which will accommodate visitors and will include educational programs, hold conferences, exhibitions and concerts. The competition organizers invited some of the most famous architectural offices on the international stage, among them: Nieto Sobejano (Spain), Zaha Hadid (Great Britain), Coop Himmelb(L)Au (Austria), Allied Works (USA), Henning Larsen (Denmark), Claudio Silvestrin (Great Britain) and others.

Arvo Pärt Centre was founded in 2010 by the internationally respected composer and his family with the aim of creating opportunities to preserve his creative heritage in his native land. It highlights the magnificent location of the Center surrounded by a dense pine forest near the sea, 35 km from Tallin.

The proposal presented by the team of AZPML is based on the repetition of a module inspired by the typical Estonian farms, little buildings with rectangular floor plan and a four-gable roof where the ridge elevates in order to allow the ventilation and the entry of light.This module is experiencing scale variations depending on its intended use by optimizing lightness and the acoustics of each space.

This time, the architectural rendering were part of the project definition process. Once the concept and the volume of the proposal were defined we tested the facade materials over the 3D renderings. Forty options were performed with different materials, different patterns and different settings. Finally the copper was selected as facade material.

The integration of the building with the surrounding has been an important concern in the exterior visualization. Show how the building blends with the forest, as if had always been there, has been a big challenge. One of the exterior architectural visualizations should be a snowy winter day, so that the building is shown as a place of shelter among the trees, while the other one should be a spring day, so that the building extends into the forest, allowing outdoor activities.

In the interior rendering was sought to highlight the spirituality and serenity of spaces. At the same time it should highlight the role of the intrados of the decks, which, coated with mirrors, managed to bring the forest, throught the reflections, inside the building.

You can get more information about this project in the architecture office website. www.azpml.com

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × two =

Pin It on Pinterest